Поранешните француски колонии создаваат воен сојуз

Мали, Нигер и Буркина Фасо потпишаа договор за безбедност на Сахел Воените влади на трите африкански држави, кои ги соборија

Read more

(ВИДЕО) Томас Санкара во својот говор пред генералното собрание на Обединетите Нации 1984 гoдина

Државата чиешто име во буквален превод значи земја на горди луѓе, Буркина Фасо, до пред скоро време беше сѐ освен држава

Read more

Поранешниот претседател на Буркина Фасо, Блез Компаоре е осуден на доживотен затвор

Поранешниот претседател на Буркина Фасо, Компаоре е осуден на доживотен затвор, во отсуство, за соучество во убиството на неговиот претходник,

Read more

Макрон сака да го врати задолжителното служење војска

Задолжителното служење војска во Франција беше укинато пред две децении. Сегашниот претседателот на Франција, Емануел Макрон, уште во својата предизборна

Read more

Долу империјализмот!

Посетата на Макрон на Буркина Фасо ,кој е познат по деградирачките коментари во кои вели дека проблемот на Африка е

Read more