Бунтот од Измир, првиот масовен женски отпор во отоманската историја

Во 1828 година, некаде во месец Јуни, во Измир влегува пченица преку црниот пазар. Три мелници, како олигопол управуваат со

Read more

(Видео) 80 години од бунтот на велешките гимназијалци

Денеска, по повод годишнината од бунтот на храбрите велешки гимназијалци против бугарските окупаторски сили, во велешката Гимназија „Кочо Рацин“ се

Read more

Накие Бајрам и Роса Плавева: Бунтот во Скопје против зарот и фереџето

Накие Бајрам (сопруга на Ферид Бајрам) заедно со Роса Плавева (сопруга на Илија Плавев), во првите години од 20 век

Read more

Апасиев покажа дека помина времето на финоќа – потребен е бунт

Морам да признаам дека синоќа бев во голема размисла и дилема откако ги видов реакциите за дуелот помеѓу Апасиев и

Read more

Средношколецот Давид Златанов: Професори осмелете се!

Средношколецот Давид Златанов од Струмица, член на Средношколскиот синдикат, со писмо се обрати до професорите. Поводот за ова јавно обраќање

Read more

Еуромакс спонзорира археолошки истражувања, активисти пријавени во МВР

Соопштение на иницијатива „Здрава Котлина”. Народот е гневен во паника и само што не избил народен бунт. Институциите неми, а

Read more