На Деновите на македонската книга во Москва претставена „Послание. Поезија на Блаже Конески на руски”

На Деновите на македонската книга што се одржаа во Московскиот дом на националностите во рамки на проектот „Читаj jа Македониjа!”,

Read more

Проштална реч на Гане Тодоровски при простувањето со Блаже Конески

На 7 декември 1993 година, во тивките попладневни часови, на 72 годишна возраст, нѐ напушти нашиот најголем великан, академикот Блаже

Read more

Институт „Крсте Мисирков“ до БАН: Македонскиот јазик е реалност, а не југозападна писмено-регионална форма на бугарскиот јазик

Заедничката иднина треба да се гради со меѓусебна доверба и пријателство. Тоа ќе се постигне само доколку се прифатиме и

Read more