Стојчевска: Граѓаните, посебно младите, треба да ја доживуваат библиотеката како сигурно место за креација 

„Една од главните мисии и желби ми е културната јавност, посебно младите да ја почувствуваат и доживеат Библиотеката како свое место за изразување, истражување, сигурно место за креација и мислам дека низ многуте активности што ги спроведуваме, успеваме во тоа.“

Read more

Во библиотеката „М.И. Рудомино“ има над 4,5 милиони книги, а дел од нив се напишани и на македонски јазик

На денешен ден во 1922 година во Москва отворена е Серуската државна библиотека за странска литература „М.И. Рудомино“. Своето име

Read more

Градската библиотека од Скопје – македонски претставник на Третиот форум на библиотечната унија во Кина

Кина и Унијата се уште еден доказ дека Книгата и културата на секоја земја се нераскинливо повразни со нејзината опстојба,

Read more

Посебно катче за изданијата на МСМЈЛК и бесплатно користење на библиотечните услуги за странските македонисти во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“

Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ) соопшти

Read more

Библиотеката „Браќа Миладиновци“ со Клуб на читатели во рамките на Бела ноќ

Библиотеката „Браќа Миладиновци“ како едно од клучните градски културни јадра и оваа година подготвува програма со која ќе се приклучи

Read more

Промоција на романот „Водена приказна“ од Александар Кукулев во библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје

Утре (четврток, 15 септември) во 19 часот во Спомен-собата на Миладиновци во Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје, ќе биде

Read more

Во библиотека „Браќа Миладиновци“ започна серијата настани „Читаме современи македонски автори“

Со „Книга на месецот“, но и со „Разговорот со…“, Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје ја започна серијата настани под

Read more

Започнува кампањата „Читаме современи македонски автори“ на Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје

Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје ја иницира кампањата „Читаме современи македонски автори“. Активностите започнуваат од денес, 1. септември, а

Read more

К. П. Мисирков: Како Македонец јас се чувствувам во Бугарија како во туѓина

Крсте Петков Мисирков, роден во Постол, Егејска Македонија, на 18 ноември 1874, починал во Софија, 26 јули 1926. Тој е

Read more

Министерството за култура го разреши директорот на НУБ Фремзим Даути

Директорот Фремзим Даути е разрешен од должноста директор на Националната  установа Национална и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ – Скопје,

Read more