Возбудлива културна програма за Бела ноќ во Културно информативен центар – Скопје

На 30 септември (сабота) на повеќе локации низ градот меѓу кои и Културно информативен центар – Скопје ќе се одржи

Read more

„Звуците на чаршијата: Звукот на Скопје“ – дводневен летен фестивал на отворено

Една од најголемите  манифестации на Културно-информативниот центар е „Звуците на чаршијата“  годинава, под насловот „Звукот на Скопје“, ќе се одржи

Read more

Владо Манчевски: Кон отворањето на Скопскиот Џез Фестивал

Еднаш го запознав демонот од Велестово, прилично таинствен карактер со истенчено чувство за реалноста. Бидејќи оттсекогаш ме фасцинирале карактери што

Read more

Васко Атанасоски: Движечка сила на албумот беше револтот против власта

Текстот е превземен од РадиоМОФ. Денс-пост-панкерите „Bernays Propaganda“ продолжија да продолжуваат. Составот што над една деценија со својата музика „рока“

Read more

Да живее Газавизијата!

Фејсбук објава на Билјана Ванковска. Ова му доаѓа како екстра ФБ колумна. Веднаш да си кажам дека никогаш не сум

Read more

Груп Јорум – нешто многу повеќе од музичка приказна

Групата Јорум (турс. Grup Yorum), е музичка дружина која е формирана во 1985 година од страна на четворица другари студенти при Универзитетот во Мармара.

Read more

Македонските повоени композитори и нивната борба за издигнување на Македонскиот музички живот од 1944 година до осамостојувањето на Р. Македонија

Ставовите изразени во оваа колумна не нужно се совпаѓаат со ставовите на редакцијата. Од 1944 до 1991 година е направено се

Read more