Во Пустец промовирана книгата „Преспа по патеката на знаењето” од Цветко Малевски

Во просториите на гимназијата „Трајан Ѓеорѓиевски и Митре Колефски” во Пустец вчера беше промовирана книгата „Преспа по патеката на знаењето”

Read more

Во Москва објавен романот „Бродот. Конзархија“ на Томислав Османли

Во рамки на меѓународниот проект и едиција „100 словенски романи“ деновиве во издание на Центарот за книга „Рудомино“ од Москва

Read more

Промоција на романот „Среќните луѓе не слават родендени“ од Сашо Кокаланов вечерва во бифето на ФДУ

Вечерва 12 јануари (петок) со почеток од 19.00 во бифето на ФДУ ќе се одржи промоција на романот „Среќните луѓе

Read more

Објавена книгата „Поглед отстрана – Рацин (1908 – 1943)“

„Македоника литера“ деновиве ја објави книгата „Поглед отстрана. Рацин (1908 – 1943)“ од Горан Калоѓера, во превод од хрватски на

Read more

Објавена книгата „Необјавени страници за македонскиот јазик на Круме Кепески“

Книгата „Необјавени страници за македонскиот јазик на Круме Кепески“, приредена од проф. д-р Јованка Кепеска деновиве е објавена од „Македоника

Read more

„По повод 60 години од смртта на Ѓорѓи Абаџиев“ – научен собир на Институтот за македонска литература

Институтот за македонска литература – Скопје, на 6 октомври (петок) , ќе организира научен собир насловен „По повод 60 години

Read more

Нова книга на Игор Радев

На социјалните мрежи Македонска литера ја промовира новата книга на Игор Радев. Во продолжение ви го пренесуваме нивниот пост: Нова

Read more

ДПМ: Нашиот јазик не е дијалект, ние создаваме на македонски јазик

Соопштение на Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) Наша основна алатка е јазикот и тој за нас, како што со

Read more

Во чест на македонскиот јазик

Пишува: Даница Среткоска Јазикот е генетски код на секоја нација, јадро на неговата култура, историја, и воопшто темел на човечката

Read more