Сведоштво за Антон Панов: „Нека ја преведат Печалбари на бугарски, тоа е доказ дека е напишана на друг јазик!”

Во македонската книжевност Антон Панов (1906-1968) е познат како автор на драмски дела. Делото „Печалбари“ е посветено на тажниот живот

Read more

Георги Димитров: Најстрашен непријател на македонското движење е бугарскиот фашизам и бандата на Михајлов!

Георги Димитров (18 јуни 1882 – 2 јули 1949) е бугарски политичар со потекло од Македонија, раководител на Бугарската комунистичка партија и на Комунистичката интернационала, како и

Read more