На денешен ден роден е македонскиот револуционер и автор на химната на Македонија – Владо Малески

Владо Малески (5 септември 1919 – 23 септември 1984) е истакнат македонски писател, општествено-политички работник, издавач и револуционер. Автор е

Read more

Бугарскиот фашистички суд на смрт со бесење осудил девет партизани – На денешен ден 1942 година

Ѓорѓи Наумов e роден во Битола на 18 јануари 1916 г. Тој е брат на народниот херој Стеван Наумов-Стив. Потекнуваа

Read more

Левица: Систематското уништување на антифашистичкото минато во Македонија продолжува

Реакција на Левица – ЛО Чаир Паркот пред Општина Чаир, во кој во минатото беа изложени бисти на партизани од

Read more

(Видео) Левица: Згаснувањето на фашистичкиот клуб е победа на македонскиот народ и антифашизмот

Соопштение на Политичката партија Левица Македонскиот народ денес треба да биде горд што ги одбрана АСНОМ-ските темели на Репубиката, откако

Read more

Ристо Никовски: со внесувањето на Бугарите во Уставот се трасира патот за бугаризација на сите нас!

Во последната колумна за порталот Плус инфо, поранешниот дипломат, Ристо Никовски, предупредува на замката на Софија за внесување на „Македонските

Read more

Црвена Младина организира проекција на филм посветен на храбрата револуционерка Елпида Караманди

Соопштение на Црвена Младина По повод 8 Март – Меѓународниот ден на жената, Црвена Младина заедно со Левичарскиот Институт „Rацин”

Read more

На денешен ден е убиен Раде Јовчевски – Корчагин од бугарската фашистичка и окупаторска полиција

Раде Јовчевски е роден на 14 август 1919 година во Скопје во скромно занаетчиско семејство. Неговиот татко Коста бил познат

Read more

79 години од загинувањето на кумановскиот Народен херој Христијан Тодоровски – Карпош

Објава на Левица – ЛО Куманово Христијан Тодоровски – Карпош е народен херој од Куманово. Македонски комунист и истакнат партизански

Read more

Жив го закопале затоа што одбил да служи на бугарските фашисти и отишол во партизаните – 80 години од смртта на Благој Страчковски

Роден е на 29 февруари 1920 година во Велес, во сиромашна работничка фамилија. По завршувањето на основно училиште во Велес,

Read more