Одбележување на 90 години од раѓањето на Петре М. Андреевски во Слоештица

Во демирхисарското село Слоештица утре во 13 часот ќе бидат одбележани 90 години од раѓањето на Петре М. Андреевски. Присутните

Read more

Промоција на книгата „Небото ми е дома“ од академик Катица Ќулавкова

Вечерва во хотел „Сириус“ во Струмица ќе се одржи книжевен разговор и промоција на книгата „Небото ми е дома“ од

Read more

Вечер посветена на современата македонска книжевност во Ниш

Денес, во пресрет на одбележувањето на 79-годишнината од усвојувањето на Македонскиот правопис, во Народната библиотека „Стеван Сремац“ во Ниш ќе

Read more

Промоција на поетската збирка „Килибар и младост“ во КИЦ

Утре 22 мај во Културно информативен центар – Скопје- Салон Империјал 1 со почеток од 19:19 часот ќе се одржи

Read more

Објавено второто издание на книгата разговори на Иван Антоновски со Светлана Шопова за Ацо Шопов

Издавачката куќа „Дијалог“ објави второ издание на книгата „Од онаа страна на Небиднината: разговори за Ацо Шопов со Светлана Шопова“

Read more

Разговор со Лилјана Пандева за збирката раскази „Луѓенца“ во Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ во Скопје

Вечерва 04.03.2024 година,со почеток од 19 часот во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во Скопје ќе се одржи разговор со авторката

Read more

„Само птиците се враќаат назад“ ново дело на Христијан Аџиоски

Петтата книга по ред на битолчанецот Христијан Аџиоски е со наслов „Само птиците се враќаат назад“. Се работи за историска

Read more

Клубот на читатели посветен на книгата „Урбани легенди“ во сабота во Градска библиотека „Браќа Миладиновци“-Скопје

Утре (25.11.2023) со почеток од 18 часот во Градска библиотека „Браќа Миладиновци“-Скопје, Спомен-соба „Т’га за југ“ ќе се одржи разговор

Read more

По повод 100 години од раѓањето на македонскиот великан oбјавена e книгата „Од онаа страна на Небиднината: разговори со Светлана Шопова за Ацо Шопов“ од Иван Антоновски

По повод 100 години од раѓањето на македонскиот класик Ацо Шопов, издавачката куќа „Дијалог“ ја објави книгата „Од онаа страна

Read more

„По повод 60 години од смртта на Ѓорѓи Абаџиев“ – научен собир на Институтот за македонска литература

Институтот за македонска литература – Скопје, на 6 октомври (петок) , ќе организира научен собир насловен „По повод 60 години

Read more

Апсурден Закон за заштита и унапредување на македонскиот јазик

Пишува: Стефан Симовски – професор по германски јазик и книжевност Законот за употребата на македонскиот јазик е ДЕФЕКТЕН затоа што

Read more