Започна уништувањето на земјоделските површини во Пелагонискиот регион

Фејсбук статс на Горан Велески – советик во Битола од Политичката Партија Левица  Од денес, официјално започна уништувањето на земјоделските

Read more

Поезија од Гаврило Милановиќ – „Македонија ми одекнува во сеќавањата“

Гаврило Милановиќ е мултимедијален артист од Скопје. Се занимава со компонирање и продуцирање на музика, фотографија и видео. Има дипломирано

Read more

Јавни личности го поддржуваат и денешниот протест „Правда за жртвите на Онкологија“

Денес, честврта недела по ред продолжува серијата протести „Против убиствата на Онкологија“, каде главна порака на протестирачите до властите и

Read more

На денешен ден од страна на фашистичкиот окупатор убиена е народната хероина Ибе Паликуќа

Родена е во Дебар во 1927 година, во семејство од средната класа. Татко ѝ бил оџа. По завршувањето на основното

Read more

Стратешкиот партнер одбил 1\3 oд Македонците за виза

На официјалната веб-страница на американскиот Стејт департмент се објавени податоци за процентот на одбиени барања за виза за САД во

Read more

АФЖ во Воденскиот округ

Извадок од книгата „Историја – 60 години КПЈ – СКЈ“ (1979), прилог на Фани Мартинова-Буцкова Градот Воден. Во Воденскиот округ

Read more

Здравствен систем во Н.Р. Кина: Мислев дека сум во луксузен хотел, а не во државна болница

Пишува: Томе Караџоски, дописник за Антропол од Н.Р. Кина и член на политичка партија Левица Подолго време живеам и работам

Read more

Источен економски форум во Русија: Kаде е Македонија?

Автор на статијата: Тодоровски Дарко – Магистер по меѓународни односи и воен аналитичар Од 10 до 13 септември 2023 година,

Read more

Поранешниот директор на Онкологија на суд- не му препишал лек на пациент во 2018

На поранешниот директорот на Клиниката за онкологија и радиотерапија д-р Нино Васев, денес во Кривичниот суд му се судеше за

Read more

На денешен ден роден е македонскиот револуционер и автор на химната на Македонија – Владо Малески

Владо Малески (5 септември 1919 – 23 септември 1984) е истакнат македонски писател, општествено-политички работник, издавач и револуционер. Автор е

Read more

Растеж на АФЖ (Aнтифашистички фронт на жените)

Извадок од книгата „Историја – 60 години КПЈ – СКЈ“ (1979), прилог на Фани Мартинова-Буцкова Организацијата АФЖ во Егејска Македонија,

Read more