Решена мистеријата стара 4.000 години: Како биле изградени пирамидите во Гиза

Се верува дека новооткриената речна растока, скриена под пустинските песоци и обработливите површини, била користена за транспорт на масивни камени

Read more

Објавена книгата „Македонска љубовна лирика“ од Иван Антоновски и д-р Весна Мојсова-Чепишевска

Во издание на „Клуб Матица“ е објавена книгата „Македонска љубовна лирика“ приредена од Иван Антоновски и проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска.

Read more

Промоција на поетската збирка „Килибар и младост“ во КИЦ

Утре 22 мај во Културно информативен центар – Скопје- Салон Империјал 1 со почеток од 19:19 часот ќе се одржи

Read more

Изложба „Херојското доба на Хистрите“ во Археолошки музеј на Македонија

На 23.05.2024 година (четврток) во Археолошкиот музеј на Македонија ќе биде отворена изложбата „Херојското доба на Хистрите“, на автор проф.

Read more

Промоција на книгата „Дни, години“ од Димитар Башевски во Градска библиотека „Браќа Миладиновци“-Скопје

На 21 мај (вторник) со почеток од 12 часот во Градска библиотека „Браќа Миладиновци“-Скопје ќе се одржи традиционално претставување на

Read more

Науцниците направија реконструкција на лицето на неандерталка пронајдена во Ирак

Ова е Шанидар З, жена-неандерталка чие лице е реконструирано од археолозите од англискиот универзитет во Кембриџ. Со реконстукција на нејзините

Read more

Четвртото издание на Скопскиот поетски фестивал започнува на 29 мај

Младинскиот културен центар ‒ Скопје (кино „Фросина“), градската библиотека „Браќа Миладиновци“ ‒ Скопје и кафе-книжарницата „Буква“ ќе бидат локациите каде

Read more

Во Пустец промовирана книгата „Преспа по патеката на знаењето” од Цветко Малевски

Во просториите на гимназијата „Трајан Ѓеорѓиевски и Митре Колефски” во Пустец вчера беше промовирана книгата „Преспа по патеката на знаењето”

Read more