Стојчевска: Граѓаните, посебно младите, треба да ја доживуваат библиотеката како сигурно место за креација 

„Една од главните мисии и желби ми е културната јавност, посебно младите да ја почувствуваат и доживеат Библиотеката како свое место за изразување, истражување, сигурно место за креација и мислам дека низ многуте активности што ги спроведуваме, успеваме во тоа.“

Read more

(Видео) Ванковска за Гласот на Америка: Помина времето во кое САД доминираа над сите!

Предноста ќе ја кажат граѓаните на денот на гласањето. Во претседателската кампања, моја задача е да ги убедам дека јас

Read more

Ванковска од Центар и Кисела Вода: Неправедно е денот на изборите да биде неработен само за јавната администрација

Билјана Ванковска, претседателскиот кандидат на Левица, при денешната средба со граѓаните на Општина Центар и Општина Кисела Вода освен со

Read more

Интервју со Дарко Несторов – наставник по руски јазик на Рускиот центар при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ 

Антропол: Како наставник по руски јазик  во Рускиот центар при УКИМ, може ли да ни споделите повеќе за вашето искуство

Read more

Поповска: Младите губат интерес за изучување занаетчиство во Македонија

Антропол: Колкаво е значењето на занаетчиството во Македонија? Поповска: Занаетчиството има големо значење за Македонија и тоа по неколку аспекти:

Read more

ИНТЕРВЈУ СО АНЕТА МАНЧЕВСКА: Време е да ја вклучиме циркуларната економија ѝ во Македонија

Кога светот оди напред, креира политики за подобар и побезбеден живот на своите граѓани, Македонија се занимава со континуиран загаден

Read more

Интервју со Влатко Петрушевски – советник во Општина Ѓорче Петров: Бараме ревизија и укинување на ДУП-от

Влатко Петрушевски од свој агол ја објасни атмосферата, но и постапката по која беше донесен спорниот ДУП во Општина Ѓорче

Read more

Интервју со Горанчо Петровски, дипломиран металуршки инженер – модератор на подсектор Рударство и металургија при Сектор Енергетика на Левица

1. Металургијата и рударството  се гранки од  базна индустрија и се основа на сите економии во развиените општества. Какви се

Read more

Интервју со Катерина Јовановска, советничка во град Скопје

Помина една година откако во советот на град Скопје не беше поддржана одлуката за набавка на нови еко автобуси кои

Read more

Македонија не смее да биде колонија

Некогаш левичарите беа глобалисти, додека конзервативците беа суверенисти, сепак, денеска позициите се дијаметрално спротивни, констатира професорката Билјана Ванковска, кандидат на

Read more