Навршија 66 години од почетокот на кубанската револуција

Фејсбук статус на Саше Јанчев – Советник од Левица во Општина Гевгелија На денешен ден пред 66 години само со

Read more

На денешен ден 1956 година Фидел Кастро и Че Гевара се истоварија на Куба и ставија крај на режимот на Батиста

На денешен ден, кубанските револуционери на чело со Фидел Кастро се истоварија на Куба, со што го завршија периодот на

Read more

145 години од раѓањето на Никола Карев – Македонски учител, социјалист, национален деец, ревулуционер и војвода

Никола Јанакиев Карев (Крушево,1877 – с. Рајчани, 1905) – претседател на Крушевската Република, бил учител, социјалист и национален деец, ревулуционер

Read more

144 години од македонското востание во Кресна – Пиринска Македонија

Објава на ОМО Илинден Пирин – забранетата македонска партија во Бугарија На денешен ден пред 144 години (17.10.1878) во селото

Read more

На денешен ден 1928 година роден е еден од најголемите светски револуционери Ернесто Че Гевара

„Мојот пораз нема да значи дека беше невозможно да се победи. Многумина беа поразени обидувајќи се да стигнат до врвот

Read more

150 години од раѓањето на Јане Сандански

Во историјата постојат два вида на личности – едни што ја создаваат и други што ја следат историјата. Денес, после

Read more

Декларација на семакедонскиот собир во чест на Јане Сандански

Во неделата се чествуваше 107 години од смртта на македонскиот револуционер Јане Сандански во Мелник. По тој повод, на церемонијата

Read more

Левица се поклони на гробот на Јане Сандански во Пиринска Македонија

Соопштение на Политичката партија Левица. Денес, највисока партиска делегација составена од претседателот на Левица, проф. д-р Димитар Апасиев и генералниот

Read more

Денес се одбележува годишнината од убиството Јане Сандански

Денес, 17 април 2022 година, од 11.00 часот, во Горна Џумаја (денес Благоевград, Бугарија) на гробот на македонскиот војвода, револуционер

Read more

150 години Делчев: Симбол на македонскиот патриотизам, независност, идентитет и слобода.

Пишува: Jeкатерина Пирковска – трета година студент на факултетот по Меѓународни Односи при Санкт-Петербургскиот Државен Универзитет. Зборувајќи за Гоце Делчев

Read more

150 години Делчев: Неговите идеали се идеали на сите Македонци

Извадок од текст на Блаже Миневски, извор Нова Македонија. Во спомените на Димо Хаџи Димов пишува дека Гоце е „единствен меѓу

Read more