150 години Делчев: Зошто Револуционерната организација станала „опасен враг“ за Бугарија

Извадок од книгата „Гоце Делчев во колективната меморија на македонскиот народ“ – Издавач: Социјалистичка партија на Македонија, Проф. д-р Јован

Read more

На денешен ден ’43, Бугарските фашисти ѕверски ги убија Мирче Ацев и Страшо Пинџур

На денешен ден, 4 јануари 1943, во Скопскиот затвор, после сурово и нечовечко мачење, од страна на бугарскиот фашистички окупатор,

Read more

Владата одобри, објекти во Дебар ќе добијат нови имиња од личности и настани од албанската историја и култура

Процесот на обезличување на Македонската историја продолжува! – Дел од оваа пракса претставува и менувањето имиња на улици и топоними

Read more