Како британскиот колонијализам уби 100 милиони Индијци за 40 години

Оваа розова слика на колонијализмот драматично се коси со историските записи. Според истражувањето на економскиот историчар Роберт Си Ален, екстремната

Read more

Лавров: Западот сакаше да покаже кој е „газда“ во Европа

На прес-конференција на Министерот за надворешни работи на Русија Сергеј Лавров за прашањата на европската безбедност кажа дека западот во

Read more

Културната доминација (хегемонија) на Западот

Пишува Кристијан Димков – Студент на Институтот за Социологија на Филозовскиот факултет при УКИМ и член на Црвена Младина (продолжение

Read more

Никарагва го брани суверенитетот од Западната хегемонија

Во одбрана на својот суверенитет, Никарагва ја прогласи за „персона нон грата“амбасадорката на Европската унија, Бетина Мушајд, ги прекина дипломатските

Read more

Што претставува западизацијата?

Што претставува западизацијата: Глобализација, Хегемонија, Експлоатација, Империјализам – Пишува Реџеп Исмаил – Хактан – член на Президиумот на Левица Пред

Read more

Западнизација на планетата

„Запад – феноменот на западизацијата“ e дело на Александар Зиновјев, кој, покрај тоа што беше истакнат член на Комунистичката Партија

Read more