Студентски отпор најавува пожестока борба за наредната академска година

Сооптение на Студентски отпор При крај е уште една академска година, а ние како студенти во истата наместо фокусот да

Read more

Апасиев: Сè додека професорите се бираат по општинските комитети образованието ќе тоне

Откако започнаа уписите на студенти за прв циклус на студии, најголем дел од факултетите се соочија со намален број на

Read more

Ново унижување на високото образование во склад со бугарската агенда

Пишува Горан Јекиќ, градежен инженер доктор на науки по земјотресно инженерство Користејќи ги лошите состојби во македонското високо образование, во

Read more

Исмаил: Зошто научните работници во реакцијата за македонскиот јазик користат „Северна“

Фејсбук статус на Реџеп Исмаил (Хактан) – член на президиумот на Левица Зошто „научните работници“ од МАНУ, Филолошкиот факултет „Блаже

Read more

Замисли да си студент во Македонија

Пишува Марио Јанески – Претседател на Црвена Младина. Замисли имаш 18 години. Штотуку си завршил средно образование и треба да

Read more

Наши народни пари за грчки и други странски универзитети

Минатата учебна година, над 20,000 дечиња од основно образование немаа компјутер или интернет и годинава посетуваа ‘настава’ на ТВ. Не

Read more

Илиевски: Црн пазар во високото образование – втор дел

Пишува: Ѓорѓи Илиевски,виш просветен инспектор Како човек од збор и за кого дадениот збор има посебно значење, еве достојно намакедонската

Read more

Илиевски: Црниот пазар со наставни и соработнички звања во високообразовниот систем во Македонија

Пишува: Ѓорѓи Илиевски – Виш просветен инспектор Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во

Read more

Царовска со рок за забелешки до 10 мај на договор веќе потпишан и објавен во “Службен весник” на 7 мај?

Статус на проф. д-р Димитар Апасиев, претседател на Левица Милионерката Царовска дала рок на универзитетските професори да доставуваат забелешки на новиот

Read more