Светот пљачка милијарди долари годишно од богатството на Африка

Истражување од активист(к)и укажува на тоа дека финансиската помош и позајмиците дадени на Африка се далеку помали од одливот на парични средства од Африка кон даночни раеви и од цената на мерките за ублажување на ефектите од климатските промени

Повеќе

Сè делува како иднината освен ние

Апетитот за електричните автомобили на Маск и неговото ветување за нарушување на автомобилската индустрија која се потпира на јаглерод, допринесоа вредноста на Тесла да ја надмине онаа на Форд и барем накратко, на Џенерал Моторс. Но некои од луѓето кои, заедно со роботите, работат во фабриката, се жалат од исцрпувачкиот притисок – за кој велат дека е последица на агресивните производствени цели на Маск – и од повредите кои некогаш им го менуваат животот.

Повеќе

Ова е прв чекор во правата насока

Основна карактеристика на капиталистичкиот начин на производство која многу „леви“ партии не ја предизвикуваат е експлоатацијата. Колку и да се прикрива тоа, за еден да создаде вишок вредност и профит, друг мора да биде експлоатиран.

Повеќе

Нафтата повеќе не е највредниот ресурс на светот, туку податоците

Следниов текст е превод и ставовите изразени во него не нужно се совпаѓаат со ставовите на редакцискиот тим. Нова стока

Повеќе