Синдикатот на Samsung Electronics го најави првиот штрајк во историјата на компанијата

Големиот синдикат кој претставува десетици илјади луѓе во јужнокорејскиот технолошки гигант Самсунг Електроникс соопшти во средата дека работниците ќе стапат во штрајк за прв пат досега, потенцијално загрозувајќи ги клучните глобални синџири за снабдување со полупроводници.

Портпаролот рече дека членовите на синдикатот, околу 20 отсто од работната сила на компанијата, ќе користат годишен одмор за да штрајкуваат еден ден на 7 јуни, оставајќи ја вратата отворена за потенцијален генерален штрајк.

Повеќе од 28.000 вработени во јужнокорејската Самсунг Електроникс ќе одржат еднодневен штрајк следната недела поради барањата за подобри плати и бенефиции.

Синдикатот преговара со раководството на Samsung од јануари за нов договор. Портпаролот на синдикатот рече за време на конференцијата што се емитуваше во живо дека го прифатила предложеното зголемување на платите на компанијата, но рече дека синдикатот сака уште еден дополнителен одмор заедно со транспарентен систем на бонуси засновани на перформанси.

Samsung Electronics е водечка подружница на Samsung Group, најголемиот од семејните конгломерати кои доминираат во економијата на Јужна Кореја. Тој е водечки светски производител на мемориски чипови и еден од најголемите светски производители на паметни телефони. Набљудувачите веруваат дека еднодневниот штрајк може да доведе до можен генерален штрајк во одреден момент, што може негативно да влијае на глобалниот синџир на снабдување на електроника од висока класа.

Самсунг Електроникс со децении ги спречуваше своите вработени да се здружуваат во синдикат до 2020 година, кога потпретседателот Ли Јае Јонг беше кривично гонет за поткуп.