Отворени „Денови на Ермитаж во Србија“.

Во Белград за првпат беа отворени Деновите на Ермитаж во Србија – меѓународен културен проект на еден од најголемите музеи во светот. Програмата вклучува изложби, концерти, предавања, филмски проекции, мастер класи и археолошка конференција.

Деновите на Ермитаж во Србија се културна манифестација од меѓународно значење што заеднички ја организираат Музејот Ермитаж, Министерството за култура на Србија и компанијата Газпром Нефт.

Најголемиот руски музеј подготви обемна програма. Во соработка со Националниот музеј на Србија, истовремено се отвораат две изложби: инклузивниот изложбен проект Invisible Art и изложбата Imperial Porcelain.

Изложбата „Царски порцелан“ на специфичен начин ја раскажува историјата на руската царска династија Романови. Судските служби беа целосни учесници во дворскиот живот и семејното секојдневие на монархот и сведочат за богатата историја на Руската империја.

Мултимедијалните технологии се важен водич на ова патување. Портрети на цареви, панорами на Петербург, слики од резиденции и дворски маси им овозможуваат на посетителите на изложбата да го доживеат здивот на времето и специфичната атмосфера на Ермитаж.

По повод одбележувањето на 100-годишнината од српскиот балет, што се слави годинава, легендарниот балет Јакобсон од Санкт Петербург ќе изведе две претстави во Народниот театар во Белград со најдобрите дела од својот репертоар. Концерт ќе има и познатиот руски баритон, Народниот уметник на Русија Василиј Герел.

За време на Деновите на Ермитаж во Србија, ќе се организираат проекции на документарни и играни филмови во Југословенската кинотека, мастер класи, семинари и тркалезни маси во Народниот музеј. Генералниот директор на Ермитаж, Михаил Пјотровски, на Универзитетот во Белград ќе одржи отворено јавно предавање Петербуршки мостови на културата.

Во рамките на манифестацијата „Денови на Ермитаж“, во Белград и Нови Сад ќе се одржи 4-та руско-српска археолошка конференција на која ќе учествуваат експерти од Ермитаж, Музејот на Војводина и Националниот музеј на Србија.

На крајот од главната програма, српските учесници на конференцијата патуваат во Санкт Петербург за да ја продолжат својата научна работа.

Деновите на Ермитаж во Србија се само првиот чекор кон долгорочниот развој на еден од најпознатите светски музеи во регионот. Манифестацијата Ден на Ермитаж дава можност за продолжување на културниот дијалог меѓу пријателските земји, споделувајќи научни искуства и нови откритија во областа на уметноста и заштитата на културното наследство.

Изложбите во Националниот музеј ќе бидат отворени до 24 ноември годинава.