НР Кина со потенцијал за изградба на бродови многу поголем од САД

Во извештај од американското морнаричко разузнавање кој стана достапен за јавноста се вели дека американската морнарица е длабоко загрижена за капацитетот на кинеските бродоградилишта кои се со капацитет поголем од оние на САД за скоро 200 пати.

НР Кина ја гледаат оваа декада како стратешка можност“, пишува за извештајот на Брент Садлер, новинар кој се занимава со истражувања за војување на море и применети напредни технологии за националажна одбрана од фондацијата Херитиџ. „Не гледам краткорочни решенија за овој проблем каде разликата помеѓу можностите за изградба на воена инфраструктура на море на НР Кина и САД рапидно расте“, додаде тој во интервју за телевизијата Фокс Њуз.

Коментарите од Седлер доаѓаат по протекувањето на слики и извештаи од морнаричкото разузнавање, кои се популарни деновиве на интернет. Слајдот кој се појави и беше објавен од сајтот „War Zone Report“, ја покажува огромната разлика на капацитетите за изградба на бродови помеѓу НР Кина и САД.