Анджеј Дуда: Влезот на Украина и Молдавија во ЕУ е целта на нашето претседавање со Европската унија

Една од целите на полското претседателство со Европската унија во 2025 година ќе биде влез на Украина и Молдавија во ЕУ, изјави полскиот претседател Анджеј Дуда во телевизиско обраќање.

„Ќе го преземеме претстојното полско претседавање со ЕУ за една и пол година. Мораме добро да се подготвиме“, рече тој, наведувајќи ги трите главни цели на претседавањето.

„Првата е зајакнување на трансатлантската соработка, односите меѓу ЕУ и САД, втората цел е проширување на заедницата преку Украина, Молдавија и Западен Балкан, а во иднина и други земји кои се стремат кон тоа. Трета Целта е зајакнување на енергетската безбедност на Европа“, рече Дуда.

Според него, „ова се амбициозни цели“.

Шефовите на држави и влади на Европската унија на самитот во Брисел на 23 јуни 2022 година одобрија доделување статус на кандидат за пристапување во унијата на Украина и Молдавија. За да ги започнат пристапните преговори, земјите треба да исполнат голем број услови, вклучително и реформи.

Добивањето кандидатски статус е само почеток на прилично долгиот пат до влез во ЕУ. Да потсетиме, Турција е кандидат од 1999 година, Македонија од 2005 година, Црна Гора од 2010 година и Србија од 2012 година.

Хрватска беше последната земја што влезе во ЕУ во 2013 година.