Русија стана главен снабдувач на нафта за НР Кина, престигнувајќи ја Саудиска Арабија

Во првите два месеци од тековната година, Русија стана главен снабдувач на НР Кина на нафта, престигнувајќи ја водечката Саудиска Арабија, чиј извоз за оваа земја се намали. Така, НР Кина стана алтернативен пазар за нафта, кој инаку би отишол во западните земји, кои поради санкциите одбиваат да учествуваат во трговијата со Русија.

Најголем увозник на руска нафта е Индија, а потоа следат Турција, Пакистан и Бангладеш. Протокот на руска нафта и јаглен не е значително намален во споредба со предвоениот период во Украина, бидејќи големи количини ги заобиколуваат санкциите на различни начини (најчесто поминувајќи низ други држави пред да стигнат до западните земји).

Економистот Метју Шервуд од Единицата за економско разузнавање (EIU) рече дека целта на западните санкции не е целосно да ја парализираат Русија, што ќе доведе до огромно зголемување на цените на нафтата и гасот во светот, туку да му зададат удар на Кремљ, бидејќи државата испорачува нафтени продукти на незападните земји, кои ги продава по значително намалена цена, па со тоа ќе се намалат финансиските приходи, а со тоа и средства за финансирање на војната.