ИР Иран и Куба воспоставија директна бродска линија

Во последните 20 дена беше воспоставена директна бродска линија меѓу Иран и Куба со цел да се зголеми трговската размена меѓу двете земји.

„Врз основа на спроведеното истражување, нашата земја има потенцијал да соработува со Куба во реализацијата на различни проекти, особено во областа на енергетиката“, изјави претставник на иранското Министерство за индустрија.

Минатиот мај, Иран и Куба го финализираа патоказот за трговијата меѓу двете земји и го потпишаа документот за време на 18-тиот состанок на заедничкиот економски комитет во Техеран.

Како што е соопштено, документот го потпишале иранскиот заменик-министер за индустрија за комерцијални и трговски работи Мохамад Садег Мофатех и кубанскиот вицепремиер Рикардо Кабрисас Руиз.

На средбата се разговараше за постоечките капацитети и пазарни потреби на другата страна во различни области, а беа постигнати и добри договори за долгорочна соработка во насока на подобрување на нивото на трговската размена. Двете земји ја истакнаа и потребата од развој на индустриската, рударската и трговската соработка.

Осврнувајќи се на историјата и соработката меѓу двете земји во областа на здравството и земјоделството, иранскиот министер за економија и финансии ја истакна потребата од подобрување на економските односи меѓу двете земји и рече: „Од нас се очекува да преземеме посериозни чекори за развој соработка и спроведување на договорот“.

Зборувајќи на оваа средба, Кандузи изјави дека иранската влада секогаш го поздравувала воспоставувањето долгорочни и стабилни економски односи со земјите од Латинска Америка, особено со Куба.

„Со оглед на одличните политички односи меѓу двете земји, Куба е од особено значење за Исламската Република Иран“, додаде тој.