73 години Томас Санкара – Борецот на Буркина Фасо против Западниот империјализам

Вчера се одбележа 73-тиот роденден на Буркинабе социјалистичкиот револуционер Томас Санкара.
Санкара станал претседател на Буркина Фасо на возраст од 33 години. Тоа траело само 4 години, бидејќи бил убиен во воен куп, за кој се сомнева дека било со поддршка од САД и Франција.

Санкара ја стекнал љубовта на својот народ поради неговиот скромен животен стил, социјалистичките програми и економскиот просперитет, но и неговата конфронтација со националната елита, затоа што ја одземал моќта од нив, и поради предизвикувањето на западниот империјализам и нео-колонијализам на континентот.

Во тие 4 кратки години тој:

• Ја намалил платата на 450 долари месечно и ги ограничил своите поседи на автомобил, 4 велосипеди, 3 гитари, фрижидер и скршен фрижидер.
• Вакцинирани се 2,5 милиони деца против менингитис, жолта треска и морбили за неколку недели.
• Иницираше кампања за писменост за целиот народ, зголемувајќи ја стапката на писменост од 13% во 1983 година на 73% во 1987 година.
• Именувани жени на високи позиции, ги охрабрувале да работат и им доделиле одмор за бременост и за време на образованието.
• Се спротивстави на странската помош, велејќи дека “оној што те храни, те контролира.”