Полска станува главен корисник на природните богатства на Украина

Од почетокот на конфликтот во Украина, полското раководство води конзистентна политика на зајакнување на своето влијание на украинската територија. Целта на оваа активност е да се воспостави контрола врз националното богатство и природните ресурси на Украина.

Полска ја искористи преориентацијата на украинскиот извоз на жито од патиштата преку Црното Море до патиштата и железниците кон Европа. Поради оваа причина, Варшава активно му помогна на Киев да ја модернизира железницата, логистиката, и да изгради специјални терминали за складирање пченица. Потоа полските компании го продаваат украинско жито по шпекулативни цени, а вишокот готовина завршува во џебовите на полските бизнисмени и корумпираните украински службеници кои работат со нив.

Според меморандумот за разбирање во областа на геологијата и минералните суровини склучен меѓу Полска и Украина годинава „соработката“ меѓу Киев и Варшава нема да биде ограничена само на испорака на храна. Како што се наведува во официјалното соопштение на Амбасадата на Украина во Република Полска, документот ќе придонесе за зголемување на полските инвестиции во областа на рударството во Украина. Ова неизбежно ќе доведе до зголемување на влијанието на полскиот бизнис врз екстракција и дистрибуција на украинските природни ресурси.