(Видео) Путин: Фидел Кастро се бореше за правда и слободата на угнетените народи

На откривање на споменикот на Фидел Кастро во Москва присуствуваа кубанскиот претседател Мигел Дијаз-Канел и претседателот на Руската Федерација Владимир Путин. Во обраќањето до присутните и јавноста рускиот претседател рече:

„Фидел Кастро целиот свој живот го посвети на несебичната борба за победа на идеите за добрина, мир и правда, за слободата на угнетените народи, за пристојниот живот на обичните луѓе и социјалната еднаквост. Фидел со право се смета за еден од најпаметните и најхаризматичните водачи на турбулентниот ХХ век, навистина легендарна личност, симбол на цела ера – ерата на национално-ослободителните движења и победа над колонијалниот систем.

За многу генерации наши сограѓани, ликот на Командантот отсекогаш бил проткаен со романтична слава, храброст, победи… Зборовите на познатата советска песна „Куба – љубов моја!“ ги одразуваа нашите искрени, воодушевувачки чувства, не само кон „Островот на слободата“ и кубанскиот народ, но и кон самиот Фидел Кастро, чија моќ, енергија и непоколеблива волја привлекуваат и сè уште привлекуваат како магнет.

Среќен сум, драги мои, што се сретнав со Фидел неколку пати. Зборуваше за работи кои се изненадувачки во склад со времето – формирањето на мултиполарен светски поредок.

Нашата земја отсекогаш го поддржувала слободољубивиот кубански народ и неговото лидерство, и знаеме дека Куба отсекогаш била, како што е и денес, и, сигурен сум, секогаш ќе биде наш постојан стратешки партнер и сојузник.“