Остварен средба помеѓу лидерот на КПРФ Зјуганов и лидерот на Куба Мигел Диас-Канел

По откривањето на споменикот на Фидел Кастро во Москва, Лидерот на Куба Мигел Диас-Канел одржа а состанок со претседателот на КПРФ Генадиј Зјуганов. За време на средбата се разговарало за прашања околу соработка помеѓу двете земји, за развојот на меѓупартиските односи, а се размениле мислења и за актуелните проблеми на настаните што се случуваат во светот.

Г.А. Зјуганов ја изразил континуираната поддршка на Комунистичката партија на Руската Федерација во Државната дума за долгогодишната борба на кубанскиот народ против политичката и економската блокада што САД ја спроведуваат против херојската Куба.

Според соопштението на КПРФ се разговарало и на темата за империјалистичката криза и војната на САД и НАТО против Русија, која тие ја водат користејќи го нацистичкиот режим на Бандера Украина.

М. Дијаз-Канел ги осуди колективните дејствија на Западот насочени против Руската Федерација, нагласувајќи дека САД, за да ги постигнат своите хегемонистички цели и обиди за надминување на кризите, постојано поттикнуваат воени конфликти, но секогаш на туѓа територија, како што се случува сега во Украина.

Претседателот на Куба го претставил спроведувањето на одлуките на VIII конгрес на Комунистичката партија на Куба, за работата на партијата на полето на идеологијата, за решавање на економските проблеми, за успешната борба против пандемијата и за надминување на нејзините последици.

Тој, исто така, изразил желби за натамошно зајакнување на пријателството меѓу кубанскиот и рускиот народ и развој на сеопфатна соработка меѓу двете земји на сите полиња.