Доделување на наградата „13 Ноември“

 • Соопштение на КИЦ – Културно информативен центар – Скопје

Приказна за духот и слободата на Скопје, доделување на највиско признание – наградата „13-ти Ноември“ на Град Скопје и културно уметничка програма по повод денот на ослободувањето на градот.

„13 Ноември“ е награда што ја доделува градот Скопје по повод денот на неговото ослободување во Втората светска војна. Наградата се доделува во повеќе категории, како: култура, наука, уметност, архитектура итн.

Програма по повод доделување на наградата „13 Ноември“ на Град Скопје:

Датум и време: 13 ноември 2022, 19 часот
Место:  Македонска опера и балет

 1. Хор „13 Ноември“
 2. Соло настап на Сандра Митровска и Андреј Наунов
 3. Роберт Ристов: „Лирско интервју за Скопје“ (поетско читање)
 4. Димитрина Мицкоска: „Тешкото“ од Блаже Конески (поетско читање)
 5. Ансамбл на македонски народни игри и песни „Танец“: „Тешкото“
 6. Официјално доделување на наградата „13 Ноември“
 7. Елена Пренџова „Страданијата на младиот С.К“ (поетско читање)
 8. Етно состав „Баклава“ (концерт)
 9. Нино Наумов: „Песни за Скопје“ (поетско читање)
 10. Концерт на Трио „Џентлмен“, „Брастет-Скопје“ и танцувачко дуо Миро Митрашиновиќ и Христина Наќевска
 11. „Скопска градска општина“, изложба на документи од Државен Архив на Република Македонија

🎫 Влезот за настанот е бесплатен

За повеќе информации: https://fb.me/e/2UHRMZoSr