Вучиќ најави изградба на гасовод од Србија до Македонија

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ изјави дека енергетската ситуација во Србија е тешка и потсети дека земјата купува од Русија две милијарди кубни метри гас, но би било добро да добијат уште една милијарда од другата страна.

Тој ова го кажа во изјава за медиумите по свеченоста за пуштање во употреба на новиот интерконектор меѓу Бугарија и Грција, денеска во Софија.

Вучиќ рече дека и е благодарен на Европската комисија за поддршката и најави дека Србија ќе продолжи да работи на диверзификација на гасот.

„За тој проект ќе изградиме интерконектор меѓу нас и Македонија од многу причини, исто така поради можноста за поврзување со ТАП, кој води од Азербејџан до Италија, па да видиме што можеме да добиеме во иднина“, изјави Вучиќ.

Вучиќ посочи дека се разгледуваат и други енергетски можности и нови гасоводи на територијата на Србија.Исто така, истакна дека државата размислува за нови нафтени линии, бидејќи, како што нагласи, „некои се фалат дека им прават голема услуга со тоа што Србија им плаќа многу пари за транзит на нафта“.

На тој начин, рече Вучиќ, ќе ја диверзифицираме и нафтата за да можеме да го земеме овој извор на енергија од различни извори, не само преку хрватскиот нафтовод, туку и од Албанија, Грција и некои други земји.

Тој нагласи дека овие проекти се од стратешко значење за следната зима и ќе и овозможат на Србија да има поголема количина на гас споредено со денес. Српскиот претседател додаде дека ситуацијата во моментов е комплицирана, нагласувајќи дека побарал земјите од Западен Балкан да добијат одредени средства како компензација за огромните цени што ги плаќаме за енергенси.