Започна референдумот во ЛНР и ДНР за присоединување кон Руската Федерација

Во Доњецката и Лугањската народна република, како и во регионите Херсон и Запорожје, денеска почнуваат референдумите за присоединување кон Руската Федерација. „Во услови на специјална воена операција, ситуацијата таму е тешка, но властите се обидоа да создадат услови за најбезбедно изразување на волјата.“ – стои во материјалот објавени од РИА Новости.

Првите луѓе кои изјавија дека сакаат да се присоединат кон Русија што е можно поскоро беа граѓани од ЛНР. На 19 септември од Јавната комора се обрати до шефот на републиката Леонид Пашечник и до Народниот совет со предлог за референдум. Сојузничките сили веќе целосно ја ослободија ЛНР од вооружените сили на Украина, така што гласањето може да се одвива во сите населени места без исклучок.

Со истата иницијатива следеше и Граѓанската комора на ДНР. Дел од републиката, вклучувајќи ги градовите Славјанск и Краматорск, сè уште е под контрола на Киев. Како што рече рускиот претседател Владимир Путин, целосното ослободување на ДНР е приоритет на цел на специјалната операција.

Истиот ден беа објавени референдуми во регионите Херсон и Запорожје. Покрај тоа, тие одлучија да додадат уште две села во Херсон – од регионот на Николаев. Според шефот на регионот Владимир Салдо, ова е додека Николаев не биде ослободен. Тој се надева дека регионот Одеса ќе го види како дел од Русија. Иако градот Запорожје сè уште е под контрола на Киев, Галина Катјушенко, претседател на регионалната изборна комисија, увери дека сите жители на регионот ќе можат да гласаат – доволно е да се покаже пасош.

Доколку ДНР и ЛНР изгласаат на референдумот да се присоединат кон Русија, ќе ги задржат своите имиња и знамиња како што се сега, а регионите Херсон и Запорожје ќе ги задржат своите имиња, по што ќе отпочнат да ги усогласуваат локалните закони со руските.

Во Киев не кријат дека ќе се обидат да го нарушат референдумот барем со артилериски удари. Сепак, ова нема да спречи никого. Според Андреј Марочко, претставник на Народната милиција на ЛНР, за да се минимизираат ризиците, гласањето ќе биде продолжено за неколку дена. Дополнително, на гласачките места нема да бидат дозволени редици.

Нема сомнеж дека Русија ќе се согласи со изборот на жителите на поранешните украински региони. „Не можеме и немаме морално право да ги предадеме луѓето блиски до нас да бидат растргнати од џелатите, не можеме а да не одговориме на нивната искрена желба сами да си ја одредат судбината“, рече Владимир Путин на 21 септември.