Левица го достигнува ДУИ во рејтинг – граѓаните со лоша оцена за работењето на Ковачевски

Агенцијата ИПСОС за потребите на ВМРО-ДПМНЕ спроведе теренска анкета на јавното мислење на 1.014 испитаници за периодот од 01 до 18 јули 2022 година. Анкетата се однесува на повеќе актуелни прашања.

1. На прашањето доколку на следните избори би се кандидирале само партии , а не коалиции, за која партија би гласале? (*на целата популација)

 • ВМРО-ДПМНЕ 19.7%
 • СДСМ 9.5%
 • ДУИ 6.2%
 • Левица 5.9%
 • Алијанса за Албанците 2.8%
 • Други 4.2%
 • Неодлучиле 22.5%
 • Одбиле да одговорат 17%
 • Не би гласале 12.2%

2. На прашањето доколку на следните избори би се кандидирале само партии , а не коалиции, за која партија би гласале? (* со push нa 48% од определената популација )

 • ВМРО-ДПМНЕ 40,8%
 • СДСМ 19,6%
 • ДУИ 12,8%
 • Левица 12,2%
 • Алијанса за Албанците 5,9%
 • Други 8,7%

3. Како би го оцениле досегашното работење на Димитар Ковачевски како премиер на Република Македонија со оценка од 1 до 5, при што 1 е многу лош резултат, а 5 е одличен резултат?

Оценка 1 – 36%

 • Оценка 2 – 15 %
 • Оценка 3 – 20%
 • Оценка 4 – 11%
 • Оценка 5 – 8%
 • Не знам – 10%

4. Дали го поддржувате или не го поддржувате францускиот предлог за надминување на спорот помеѓу Македонија и Бугарија?

 • Не го поддржувам 58%
 • Го поддржувам 26%
 • Одбива да одговори 16%

Веста е превземена од infomax