Јанчев: Во окупација сме луѓе, во турско било попријатно на Мечкин Камен

  • Фејсбук статус на Саше Јанчев – член на Централниот Комитет на Левица и Советник во Општина Гевгелија

Илинден во окупирана Македонија:

Прво дојде полиција и ни ги грабна транспарентите на кои пишува ‘ПРЕДАВНИЦИ ФАШИСТИ, КЛЕТИ ВРХОВИСТИ’ и ‘СТОП ЗА БУГАРИЗАЦИЈА’. Прво дојде еден полицаец и кажа дека е тоа говор на омраза оти пишувало фашизам. Дур зборувавме со овој дојде друг полицаец ги грабна транспарентите на другарите кои ги држеа во раце и почна да бега. Во ист момент се повлече и оној кој не убедуваше дека напишаното на транспарентите било говор на омраза, па му ги дадоа него транспарентите и некаде ги однесоа.

Цело време бевме опколени од полиција, но кога најмногу требаше моравме да ги молиме.

Кога Таче држеше говор другарите свиреа со вувузели. Дојдоа партиски битанги од СДС, нѐ опколија и почнаа да нѐ буткаат. Полицијата дремеше. Буквално викав по нив да интервенираат, а дремеа ко ќосеви. Имаше еден полицаец кој уште од коа се симнавме од коли цело време не пратеше. Отидов кај него и му реков дека цел ден не дужи, не прати, а сега не интервенира. Го прашав зошто не реагираш и само молчеше и бледо ме гледаше.

Од коа стана голема галама и буткање се појавија други полицајци и застанаа помеѓу нас. Овие кои цело време стоеа до нас, кој не дужеа, со прст не мрднаа кога партиските битанги на СДС почнаа сила да продаваат. А битангиве партиски и штапските пацови со знаменца на ЕУ беа во прв ред наредени и имаа команда да аплаудираат кога врват морониве од власта и да не пуштат некој во прв ред шо може да викне нешто шо не му се допаѓа на режимот.До таму отидоа шо кога се скандираше никогаш Северна само Македонија почнаа да негодуваат и да укаат. Ама не додржаа. Не го дочекоа Ќурка да се симне од Мечкин Камен за да му дадат аплауз. Не им се стоеше. Си брзаа кон автобусите.

На крај Таче коа помина имаше повеќе полиција отколку народ. Само луѓе кои негодуваа на присуството на Таче и партиските битанги кои дојдоа да ги буткаат и тепаат луѓето. За цело време беше исклучена мрежата и интернетот. Си замина предавниците од власта и одма се пушти мрежата.

Во окупација сме луѓе! Во турско било попријатно на Мечкин Камен.

Северна е можна само како диктатура.