Јанчев: Според Владата Македонците во соседните држави зборат бугарски дијалект

  • Фејсбук статус на Саше Јанчев – член на Централниот Комитет на Левица и Советник во Општина Гевгелија

Северните бугарски администратори, попознати како влада на Северна, дале еднострана изјава за македонскиот јазик во ЕУ.

Во изјавата стои дека македонскиот јазик буквално се зборува само на територија на Северна. Во Егејска и Пиринска Македонија не се зборува македонски јазик. Тоа сигурно е бугарски дијалект. Толку од бетонираниот јазик.

Такви изроди мајка не раѓа! Прашањето за македонскит јазик беше меѓународно затворено во 1977 година. Они го отворија со Преспански, го наредија фусноти и сега го ограничија само на територија на Северна што комплет се поклопува со бугарската теза за вештачки и комунистички конструиран јазик.

Пораз! – И ова го продаваат ко победа! Шампиони се само во едно, поразите да ги претставуваат ко победа. На пример ак ја прашате пратеничката од Гевгелија Marija Kostadinova, ова е победа. Она ќе ви каже и дека датум добивме денес.Во нивната македонофобија и антидржавност се непоправливи. А богами и непресметливи.

СДС Врховистичка никогаш повеќе!
Долу окупационата власт!