Со фашисти не се преговара

Не’ има и нас што уште креваме востанија во јули! – Наместо како привилегираните еколози да сме на „заслужен“ одмор, затоа што империјалистите кои создаваат материјални услови за овие вториве да бидат на одмор, на грбот на нас угнетените, преку својот угнетувачки систем на експлоатација, како во светската поделба на трудот така и политичка злоупотреба и ментално вознемирување.

Македонија (не Северна) веќе извесно време е под империјализам, искрено кажано, бидејќи нивните државни структури покажаа волја да се приклучат кон „европската заедница“ повеќе од 17 и пол години го мачат нивниот народ постојано. Без прашање, тие го сменија името на својата земја како услов за пристап до „светот“ (прво, се разбира, во НАТО), а сега кога на ред е „светот“ (ЕУ) да го отвори кесето и дополнително да ги интегрира во неговиот систем на поделба на трудот за да можат и тие конечно да „осамнат“, се присетија на некои нови услови во однос на македонскиот идентитет и потекло.

Значи, ако не постои можност да ве компромитираат со војна и националистички дејствија, како што тоа го прават во случајот со Србија (кои директно и индиректно се предизвикани од нивниот империјализам), ако немаат судство за кроење и ако тие веќе во добра мерка ве подложиле на империјалистички закони, тогаш уште идентитетот останува, особено ако истражувањата покажат дека 80% од македонските граѓани ја сметаат Србија за пријател, додека само 8% тоа го мислат за ЕУ.

Формално сега ЕУ, Бугарија и Франција ја принудуваат Македонија да признае дека македонскиот јазик има бугарски корени, да го признае бугарското малцинство и да го укине „говорот на омраза“ против Бугарија. Неформално, за ова отворено се залагаат и бугарските сојузници во ЕУ и НАТО (а известуваат западните агенции), погледнете ги чудата, тие бараат решение кое ќе ја зајакне „европската перспектива“ на Скопје и ќе го ограничи руското (и секако српското) влијание на Балканот (т.н. „западно“).

Во меѓувреме, овој нашиот проимперијалистички платеник го убедува македонскиот народ „добро да размисли“ за европската перспектива, затоа што можеби сме го потпишале Бриселскиот договор (т.е. тој го потпиша, не народот), можеби земаат голем дел од нашата територија, можеби го доведуваат во прашање и нашиот идентитет, не претставуваат како белосветски криминалци, можеби нас нè решетаа пред две децении. Но, луѓе наши, сето тоа е за да ги дуплираме платите во Србија (и имаме двојно поголема плата за двете најпрофитабилни индустрии на ЕУ, додека останатите каскаат).

Навистина е тешко за националниот идентитет, но, кога џебот е „полн“ тогаш идентитетот го „струга“ паричникот (може да претпоставите колку е полн во капиталистичките периферии, кога тие газат преку мртви). А либералите се на одмор и не можат да се занимаваат со овие тешки теми, и тоа е токму сега кога една цивилизирана нација (покрај варварските Срби) се крена на нозе, против либералните империјалистички господари во форма на ЕУ.

Затоа сме тука најотворено да го поддржиме македонскиот народ, да не поверува случајно во некакви „добри намери“ на евро-американските фашисти, бидејќи тие не постојат, само гол капиталистички интерес завиткан во европска перспектива и бескрајна серија на состојби со крајна цел зајакнување на империјализмот.

Сакаме прво да го отфрлат овој срамен предлог и да не застанат тука, туку да ја тргнат ЕУ од грб, да го напуштат НАТО и формално да се свртат кон земјите кои негуваат идентична прогресивна и слободарска линија. На крајот на краиштата, идеолошки сме најблиску до македонската левица и народ, не поради идеологијата како таква, туку затоа што ништо не може да раздели како што спојуваат материјалните и класните услови.

Да живее Македонија!
Да живее Србија!
Долу ЕУ!
Долу империјализмот!