Сундијата Акол бивш припадник на радикалната афроамериканска организација Црни Пантери пуштен од затвор после 49 години

Осуден и затворен во 1973 година поради убиство на полициски службеник во Њу Џерси, кој во истиот инцидент пријателите на Сундијата беа повредени (Асата Шакур) или убиени (Заид Шакур), Аколи е еден од дваесетината преживеани членови на афроамерикансата група која се наоѓаат во затвор повеќе децении. Од почетокот на 2000-тата година, осумина починаа додека ја служеа затворската казна.

Минатата година, 84- годишниот Аколи преживеа сериозна ковид инфекција која поради истата тој изгуби 13кг, а тој веќе има и други сериозни болести како: деменција, глаукома и хипертензија. Аколи сега е слободен граѓанин и конечно може да ужива во својата слобода.

Се придружуваме на апелите да се ослободат сите членови на Црните Пантери кои освен тоа што ја отслужива неправедната казна, никогаш не претставуваа закана по било кого, освен на имперејалистичкиот систем на САД и расистичките погледи кон Афроамериканците.

Слика: NPR