Предлог во Европскиот парламент: Да се воведат санкции кон САД

Хрватскиот независен пратеник во Европскиот парламент, Мислав Колакушиќ, на парламентарна седница во Европскиот парламент, која се одржа пред некој ден, изјави дека ЕУ треба да воведат санкции и кон САД, како земја која е вклучена во најмногу воени конфликти во светот, и кон Саудиска Арабија, која со години го поттикнува конфликтот во Јемен.

Евро-парламентарецот Колакушиќ, смета дека од санкциите и раскинувањето на економските врски со Москва, единствено страдаат Европејците. Тој, санкциите кон Русија ги окарактеризира како „неверојатна лага“ и „лицемерие“.