Ајзенберг: Санкциите ја ослабнуваат Европа наместо Русија

На 24 февруари Русија започна воена операција во Украина. Како одговор, западните земји воведоа санкции против Москва, што првенствено влијаеше на банкарскиот сектор и снабдувањето со високо-технолошки производи. Одделни брендови најавија дека ќе престанат со работа во земјата.

Овие мерки Кремљ ги нарече економска војна како ниедна друга. Надлежните ја истакнаа подготвеноста за ваков развој на настаните и уверија дека ќе продолжат да ги исполнуваат социјалните обврски.

Банката на Русија презема мерки за стабилизирање на состојбата на девизниот пазар. Властите, исто така, најавија трансфер на плаќања за снабдување со гас на непријателските земји во рубли. Дополнително, владата подготви план за спротивставување на рестриктивните мерки, кој вклучува околу стотина иницијативи. Износот на неговото финансирање ќе биде околу трилион рубли.

Истовремено, Европа се соочи со пораст на цените на горивата и со инфлација на храната како резултат на санкциите, што предизвика незадоволство кај граѓаните на некои земји од ЕУ.

Шефот на германската хемиска компанија „Leuchtstoffwerk Breitungen“, Волфганг Ајзенберг за весникот „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ изјави дека најголемиот дел од светот не учествува во санкциите против Русија, па затоа ограничувањата се бескорисни.

Тој се спротивстави на идејата за воведување ембарго на испораките на руски гас, бидејќи, според него, тоа на никој начин нема да влијае на специјалната воена операција во Украина.

„Поголемиот дел од земјите во светот едноставно не учествува во санкциите. Индија денес е задоволна што може да добие нафта по поевтина цена. Дали санкциите навистина се решение? – Санкциите не треба да не’ ослабнуваат повеќе нас отколку Владимир Путин. Но, ова е токму она што ќе го направивме доколку воведеме ембаргото за гас“, рече Ајзенберг.

Германскиот индустријалец прецизираше дека во случај на одбивање на енергенсите од Русија, неговото претпријатие буквално може да остане без струја и ќе биде принудено да го намали производството од една третина до 50%. Според Ајзенберг продажбата и бројот на работните места исто така ќе бидат намалени.

„Доколку се прекине снабдувањето со гас, ни се заканува колапс на цели синџири на производство со фатални економски и социјални последици“, заклучи Ајзенберг.