Полскиот премиер: Големите Западни држави ги кочат санкциите против Русија

Полскиот премиер Матеуш Моравјецки ја нарече Германија „главна кочница“ за новите санкции против Русија.

„Во Европа ситуацијата е многу едноставна. Сè може да се види на самитите. Германија е главната кочница за многу решителни санкции“, рече Моравјецки на прес-конференцијата.

Во исто време, тој го негираше мислењето дека унгарскиот премиер Виктор Орбан не поддржува антируски санкции. „Орбан не ги успори санкциите. Главните што забавуваат се големите земји, оние кои се плашат за својот бизнис, кои се плашат од последиците, а можеби и нешто друго. Главните што забавуваат се најголемите и најбогатите земји во Западна Европа“, продолжи тој.

Според прес-секретарот на претседателот на Руската Федерација Дмитриј Песков, Западните санкции се многу сериозни, Русија однапред се подготвувала за нив. Тој додаде дека бараат анализа и координација на одделенијата за да се развијат мерки за одговор кои ги задоволуваат интересите на Руската Федерација.

Претседателот на Руската Федерација, Владимир Путин изјави дека политиката на задржување и слабеење на Русија е долгорочна стратегија на Западот, а санкциите и нанесоа сериозен удар на целата светска економија.

Според него, главната цел на Западот е да ги влоши животите на милиони луѓе. Путин, исто така, рече дека САД и ЕУ практично не ги исполниле своите обврски кон Русија, замрзнувајќи ги нејзините девизни резерви. Тој додаде дека актуелните настани повлекуваат линија под глобалната доминација на Западот и во политиката и во економијата.

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров истакна дека западните компании кои одбиваат да соработуваат со Русија тоа го направиле под огромен притисок, но Русија ќе ги реши сите проблеми со економијата што Западот и ги создава.