ЛНР: Украинските сили окупираат станбени згради

Украинските вооружени сили заземаат станбени згради додека ги напуштаат своите позиции на периферијата на населбата, изјави портпаролот на Народната милиција на Народната Република Луганск (ЛНР), Иван Филипоненко.

„Тие обично ги напуштаа своите позиции кои беа далеку од населбата, или беа протерани оттаму, а сега активно окупираат станбени области, внесуваат огнени оружја во станбените згради и се кријат зад цивилното население подготвувајќи ги своите одбранбени линии“, рече Филипоненко.

Тој објасни дека влегувањето на украинските безбедносни сили во станбените населби го забавува напредувањето на силите на ЛНР, но и го загрозува цивилното население и цивилната инфраструктура на градот.

„Ова првенствено се должи на фактот што се обидуваме да ги спасиме животите на нашите цивили и не можеме да си дозволиме случајно да пукаме во станбени области, па затоа непријателските огнени упоришта се прецизно идентификувани и систематски уништени. Нашите единици продолжуваат понатаму“, рече Филипоненко.