Јанчев: Во Македонија конститутивен народ е македонскиот

  • Фејсбук статус на Саше Јанчев, Советник од Левица во општина Гевгелија.

Теодора Генчова од Министерство за надворешни работи на Бугарија бара Бугарите да влезат во Уставот, пази ова, КАКО СИТЕ ДРУГИ КОНСТИТУТИВНИ НАРОДИ.

Во Македонија конститутивен народ е македонскиот. Македонија не е основана ко Швајцарија на Балканите каде што конститутивни народи се делови од повеќе народи. Ова се прикриени територијални претензии на Бугарија кон Македонија. Демек Бугарите се конститутивен народ и Бугарија за тоа има право да се меша во внатрешни работи на Македонија.

Дополнително, Генчовска ни моча во фаца зборувајќи за човекови права кои Северна морала да ги признае како цивилизациска придобивка ако сакала да се приклучи во цивилизираниот свет. А цивилизираниот свет (Бугарија) во континуитет од 150 години сонува за Голема Бугарија и не го признава македонското малцинство и ги игнорира пресудите во корист на тоа малцинство од меѓународен суд.