Шилегов троши милионски средства за изнајмување опрема за чистење снег наместо Градот да инвестира во сопствена опрема

Град Скопје за чистење на снегот во зима, има склучено договор со приватна фирма која на тендерот се јавила како единствен понуден. Чистење на снегот е од суштинска важност за непречено функционирање на својата во зимски услови и тоа е обврска на Градот. Она што е симптоматично е што за чистење на снегот во Скопје, изминативе 8 години се склучуваат повеќекратно двегодишен договор со една фирма, а тоа е Аполо Инженеринг Скопје.

Со овој скандалозен договор е произведено оваа фирма, да ми ја стави на распоредување на Градот, одредена точка за чистење на снег ДВА ПАТИ во 4 МЕСЕЦИ или вкупно ЕФЕКТИВНИ 40 РАБОТНИ ЧАСА МЕСЕЧНО, како и да гарантира оператори за одредена вредност, а за тоа. да плати НАД МИЛОН ЕВРА. Она што е уште поскандалозно е она што со овој договор е предвидено дека сте се зголемиле за работни часови, Град Скопје ќе треба дополнително да се плати, а не содржина никаква одредба, што во годината има не падне снег и одредена вредност што не се користи.

Лани снег воопшто немаше во Скопје, цената од страницата на Град Скопје е платена во целост, што значи дека Градот платил за услуга која воопшто не ја користи! Оттука, не можеме, а да не се запрашаме како е можно да се вклучам вакви штетни договори кои Градот го чинеше милионски суми и дали за тоа некој ќе сноси одговорност?

ЛЕВИЦА – ГРАД СКОПЈЕ во својата предзборна програма за локални избори 2021 година се спроведе создавање на специјализирана општинска јавна претпријатија за извршување на сервисни услуги од јавен карактер, со што ќе се одржува тендер, а средствата ќе бидат искористени за задоволување на потребите на потреба, а не за лични интереси.