Јанчев: Разликата меѓу нации и етникуми

Статус на Саше Јанчев, член на Централен Комитет на Левица и модератор на ЛО Гевгелија


„Етникуми се групи кои се разликуваат по култура.
Нации се групи кои решиле политички да се самоорганизираат во држава за да ги задоволат своите интереси.
Јас не сум етнички Македонец, граѓанин на Северна!
Јас сум по националност Македонец, дел од македонска нација која се самоорганизирала уште во втора половина на 19 век и до 1944 се борела да направи своја држава и ја направила.
Спуштањето на македонската нација на ниво на етникум е бришење на целата борба на овој народ за своја држава, а со тоа и одземање на правото на овој народ да ја управува оваа територија.
Со други зборови се спремаме да ја делиме. Не знам дали Царовска, Заев, Шекеринска и останата багра ова го знаат и намерно го прават или па се до толку дудуци и поима немаат шо прават. Искрено не знам.
Ама едно сум сигурен. Дека ниту едно менување на границите на Македонија не поминало мирно. За вакви екскурзии имаше две балкански и две светски војни. Лесно е да се погоди на кај оди ова.
Да им се намочам и во електронските учебници и во Северна и во северното етничко “граѓанство”, а здравје еден ден да им се намочам и на главите.
Нек се молат да не стане војна оти тек тогаш на цел свет нема да најдат сигурна дупка за криење.”