Мудростите на премиерот што влече напред

ЗАЕВИЗМИ

Статус на Зора Јовановска

 • „Господ ме црпна од нивите.“
 • „Јас сум Зоран Заев од село Муртино, некои ме викаат Зајче.“
 • „Ено опшесво за сите.“
 • „Да живее животот.“
 • „Го донеле Заев на власт за да го смени името – ајде мајката!“
 • „Рибата смрди од опашката.“
 • „Треба чекор ее оваков да направиме! Огромен чекор. Квантен скок!“
 • „Да го поставиме таргетот или летвата малку повисоко.“
 • „Го пробивме звучниот ѕид на сите времиња.“
 • „Да поставиме сидро кое ќе влече напред.“
 • „Го прелапуваме големиот заб.“
 • „Нема да дозволиме ширење на Пандорината кутија.“
 • „Дури и да е противправно, не може не бива – ќе се најде начин.”
 • „Со сила на човека можеш да му дадеш.“
 • „Сите оние коишто имат уши, а се прават слепи.“
 • „Се случи дожд од 93 литра во секунда.“
 • „Гарантираме средна плата 500€, минимална плата 1000€.“
 • „Ќе ги намалиме глобите за 150%.”
 • „Железни опинци ќе облечам.“
 • „Да направиме брејн дрејн.“
 • „Ни треба камшикар.“
 • „Весламе со палка.“
 • „Закукулено, замумулено.“
 • „Да ги начучулите ушите.“
 • „Нема да се срамуваме.“
 • „Харикирам.“
 • „По пола дијапазамче.“
 • „Џинџер баланс.“
 • „Нема воздух, а велат – ајро, ајро.“
 • „Сакам барем една фасада да ја соблечам.“
 • „Нешто шупоти.“
 • „Хајуду? Добри сте? Све е океј?“
 • „Хев а њу јар еврибоди.“
 • „Јуроп ис морр сексипил грл.“
 • „Но дискасисти.“
 • „Чукамо се ударамо у градима нашима.”
 • „Цар Самуил је пуно шетао, а и Кирил и Методиј су радили исто такве ствари.“
 • „Јас го кажувам примерот сос Цар Самоил. Кога го питале: каков сте вие?, он не е се кажал дали е Македонец или е Бугарин. Он се е кажувал дека е син на Господ.“
 • „Одозгора на тога.“
 • „Ставичемо плочке.“
 • „Јас сум првиот премиер што се поклонил на гробот на Гоце Делчев во Благоевград.“
 • „Холокаустот е еврејска традиција.“
 • „Aко баклавата е изедена, типсијата стоо!“
 • „Ние го наметнавме, го тупосавме.“
 • „Светот се справува со ковид кризата со една глобална анализа – чекич и данс.“
 • „Брат ми е душа напатена.“
 • „Иднината веќе не ни е судбина.“
 • „Са земаљама европских унија.“
 • „Ќе ја дадеме Македонија во богато семејство.“
 • „Сите граѓани од сите етнички заедници покажуваат отворена љубов кон мене. Не знам дали е мојот пристап таков, дали е мојот наратив таков, дали ликот ми е таков, не знам зошто?“
 • „Станува збор за неодговорна и тешкА геостратЕшка грешкА.“
 • „Не гибајте ми ја жицата македонска оти изгубен во времето, би го барал семето одејќи по жица.“
 • „Датум за преговори имаме! А вие, мож да пукнете ако сакате што не го решивте ова прашање!“