Еден од првите порази против фашизмот е победата на Етиопија против Италија

Етиопските сили во 1896 година, под водство на Менелик 2, ги поразиле Италијанците во битката кај Адва.

Од 15.000 Италијанци колку што учествувале во битката, загинале 6000, ранети биле 1500, додека пак 3000 Италијанци паднале во заробеништво. Дури 10000 пушки паднале во рацете на Етиопјаните. Заробени се и 800 Еритрејци кои се бореле на страната на окупаторите, а бидејќи биле сметани за предавници казнети се така што им биле отсечени шаките и стапалата.

Веста за поразот е тешко примена во Италија, после кое се организираат масовни протести на градските плоштади и премиерот Франческо Криспи дал оставка. 14-ти март е прогласен за Ден на жалост, а италијанската дијаспора испратила помош за згрижување на семејствата од умрените италијански војници.

Од друга страна, она што е интересно, Русија организирала мисија на Црвениот крст да им помогне на ранетите етиопски војници. Рускиот капетан Николај Леонтијев ја надгледувал битката, а 3 месеци подоцна се вратил со воена мисија, која на Етиопјаните им обезбедила 30000 пушки и топови.
Етиопија на тој начин ја зачувала независноста, која на кратко ја изгубила 1935. после инвазијата на силите на Мусолини, за да после шест години повторно ја врати.

Фото: Заробени италијански војници во Етиопија; Чарлс Мишел