Неоснованите обвинувања на ЕУ се причина за санкции кон НР Кина

Се чини дека санкционата војна помеѓу Европската Унија и Н.Р. Кина никако не стивнува, а лажните обвинувања од страна на медиумите и политичарите од ЕУ станаа алатка која се користи како изговор во секоја одлука за воведување или продолжување на санкциите.

„Европската унија воведе еднострани санкции за одредени физички и правни лица, како  и субјекти од Ксинџијанг, врз основа на лаги и лажни вести, користејќи го т.н. „прашање за човекови права во Ксинџијанг“ како изговор. Со овој чин ЕУ докажува дека целосно ги игнорира фактите, поминува во црно како бело, сериозно ги крши меѓународното право и основните норми на меѓународните односи, грубо се меша во внатрешните работи на Кина и сериозно ги навредува чувствата на луѓето од сите етнички групи во Ксинџијанг . Во врска со ова, автономниот регион Ксинџијанг-Ујгур изразува силен приговор и силна осуда!“ – Стои во една од реакцијата на регионалните власти.

Весникот „Ксинџијанг жибао“ објави дел од секојдневните лажни обвинувања на европските политичари и медиуми, кои патем не ретко се пренесени и од страна на дел од македонските медиуми и портали.

Обвинувањата на Кина за „геноцид“ во Ксинџијанг од страна на  ЕУ и нејзините медиуми се огромни лаги – велат од весникот. КУАР (Ксинџијангско-Ујгурски автономен регион) , сеопфатно ја спроведува националната политика на Партијата, одлучно го спроведува системот на национална регионална автономија и се обидува да го промовира единството и борбата на сите етнички групи за заеднички просперитет и развој. Според статистичките податоци, од 2010 до 2018 година, резидентното население во Ксинџијанг се зголемило од 21.815.800 на 24.867.600, што претставува раст од 3,0518 милиони, или 13,99%. Меѓу другото: населението на националните малцинства се зголеми од 12,9859 милиони на 15,8608 милиони, што претставува зголемување од 2,74 милиони, односно за 22,14%. Населението во Ујгур порасна од 10,171 милиони на 12,718 милиони, што претставува зголемување од 2,5469 милиони, или 25,04%; Населението во Хан порасна од 8,29 милиони на 9,068 милиони, што претставува зголемување од 176.900, вкупно зголемување од 2,0%. Стапката на раст на населението во Ујгурите не само што е поголема од целото население на Ксинџијанг, туку е и поголема од стапката на пораст на населението од другите национални малцинства, па дури и значително повисока од стапката на раст на популацијата Хан. За каков „геноцид“  зборува ЕУ ако популацијата значително се зголемува?

Обвинувањата на ЕУ за „ограничување на слободата на вероисповед“ во Ксинџијанг се исто така гласини и клевети. Ксинџијанг целосно ја спроведува политиката на партијата за слобода на вероисповед и гарантира нормални верски активности и верски потреби на верниците во согласност со законот. Вообичаените верски активности на муслиманите во џамиите и во нивните домови се изведуваат целосно во согласност со нивните лични желби и се заштитени со закон. Во Ксинџијанг има вкупно 10 верски образовни институции, вклучително и Универзитетот за Куран и неговите 8 гранки (дисперзирани студии), како и училишта со исламски списи со околу 1.000 студенти годишно, што е релативно комплетен исламски образовен систем и учење. Списи и класични верски дела како што се Коранот и Хадисот ал-Бухари се преведени и објавени на 4 јазици – кинески, ујгурски, казахстански, киргистански. Каналите за верниците да се здобијат со религиозно знаење постојано се шират, обезбедувајќи здраво и уредно наследство на исламот во Ксинџијанг.

Обвиненијата на ЕУ за „масовни апсења“ во Ксинџијанг се измислица. Во текот на изминатиот временски период, „трите сили на злото“ (тероризам, екстремизам, сепаратизам,), во земјата и во странство планираа и извршија илјадници насилни терористички акти, во Ксинџијанг како резултат на вакви напади беа убиени голем број невини луѓе, а загубите на имотот беа огромни. Пред тешката и сложена задача за борба против тероризмот и итното барање на луѓето од сите етнички групи да се приклучат во борбата против бруталните терористички злосторства и да ги заштитат своите животи и имот, Ксинџијанг се држи до правилата на владеењето на социјалистичкото право, потпирајќи се на меѓународното искуство и методи за борба против тероризмот и активно ја спроведува Глобалната стратегија за борба против тероризмот на ООН и принципите и на Планот за акција на ООН за спречување насилен екстремизам. КУАР не само што строго ги потиснува насилните терористички злосторства во согласност со законот, туку и придава големо значење на наоѓање и елиминирање на изворите на тероризам. Согласно со законите во Ксинџијанг се формирани едукативни и центри во кои се вршат обуки за спроведување со радикализација, чија  цел е да се елиминира подлогата и условите каде што најмногу се појавува тероризам и верски екстремизам со цел заштита на граѓаните.

Обвинувањата кон ЕУ за „културен геноцид“ во Ксинџијанг се исто така е бесмислена. Во согласност со Уставот и законите на Кина, автономниот регион Ксинџијанг-Ујгур формулираше низа локални уредби за ефикасна заштита на правата на различните етнички групи во однос на јазикот и културата. „Регулативата за јазиците во автономниот регион“ е формулирана на таков начин што целосно ја гарантира слободата на сите етнички групи да користат и развиваат свои говорни и пишани јазици. Говорните и пишаните јазици на етничките малцинства во Ксинџијанг се широко користени во областа на правото, власра, образованието, новинарството, како и на Интернет – односно широко се користени во сите области од секојдневниот живот. „Регулативата за заштита на нематеријалното културно наследство на автономниот регион“ и „Регулативата за заштита на дванаесет ујгурски муками“ (циклус или серија на проширени музички и поетски дела, ремек-дело на средновековната ујгурска музичка уметност,) Во автономниот регион ефикасно придонесе за наследување и развој на културните и уметничките вредности на различните етнички групи. Во моментов, ујгурската уметност на макамат и киргистанскиот еп Манас се вклучени во УНЕСКО на списокот на нематеријално културно наследство на човештвото, од други дела од нематеријално културно наследство постојат: 83 – на списокот на национално ниво, и 315 – на списокот на ниво на автономен регион.

Обвинувањата на ЕУ за „присилна работа“ во Ксинџијанг се целосно неосновани. Ксинџијанг отсекогаш го следел духот на Повелбата на Меѓународната организација на трудот и сродните конвенции и строго се придржувал до Законот за работни односи на НР Кина, Регулативата во КУАР за примената на законот за работни односи на НР Кина и мерките за спроведување на професионално работно место во Ксинџијанг целосно се имплементира, како и низа други закони и регулативи кои го ставаат воспоставувањето, работењето, контролата и медијацијата на работните односи во во центарот на владеењето на правото и строго забрануваат присилна работа со употреба на насилство, закани или други незаконски ограничувања на личната слобода. Работниците од сите етнички групи избираат професија според сопствените желби, во согласност со Законот за работни односи на НР Кина, другите закони и прописи, засновани врз принципот на еднаквост и доброволност. Според законите, тие потпишуваат договори за вработување со релевантни претпријатија и добиваат соодветна награда. Правото на плаќање, правото на одмор и годишен одмор, правото на безбедност и здравје при работа и правото на добивање на социјално осигурување за работниците од сите етнички групи се заштитени согласно домашното законодавство.
Од страна на регионалните власти повеќепати биле поканети претставници на ЕУ во НР Кина да го посетат КУАР, но тие на секој можен начин ја избегнувале посетата од најразлични причини. Меко кажано, тие едноставно не се осмелуваат да се соочат со вистинскиот Ксинџијанг, бидејќи се плашат дека одржливиот развој на автономниот регион и мирниот и спокоен живот на неговото население, веднаш ќе ги обелоденат нивните лаги. Кина одлучи да воведе санкции против 10 лица и 4 организации кои сериозно го нарушија нејзиниот суверенитет и интереси и злонамерно ширеа лаги и лажни вести. 25 милиони луѓе од сите етнички групи во Ксинџијанг едногласно изјавуваат дека се задоволни од сè и силно поддржуваат и ветуваат дека ќе се борат против антикинеските сили на ЕУ до самиот крај!