Итен повик за помош на Водно – Изведувачите со закани кон активистите

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

На социјалните мрежи само што се рашири информација дека изведувачот на градежните активности на Водно се заканувал со приватни лица дека ќе ги нападне планинарите кои со жив ѕид од денес го штитат Водно. На фејсбук страната од иницијативата Го сакам Водно се објавија видеа од моменталната ситуација и информација дека на ТВ Алфа и е забранат пристап до местото. Активистот Игор Смилев, кој од утрово се наоѓа таму на својот фејсбук профил објави:

“Значи….на Водно сум.
Нема да ви заборавам…..шефот на механизацијата кој патем не ни покажа никаква дозвола за работа, во 9.30 часот студено и ладнокрвно му рече на багеристот – Гази, оди напред.
Шоферот уште поладнокрвно го изгаси багерот, излезе, не се покори на наредбата и му рече ” Јас не одам на живи луѓе”
Ќе отидете бе напред..и до крај ќе отидете.
Ама со зборовите кажани и со мрачните мисли ниту вечноста нема да ви биде доволна.”

Активистите пуштија апел за доброволци кои веднаш можат да им се придружат во бранењето на Водно. Повикана е и полиција.

Во моментов членови на редакцијата на Антропол и граѓани се упатуваат кон сртот на Водно.