Drejtësi për të thjeshtit / Правда за обичните

Qëndrim i Gentrit Nuhii , anëtar i së Majtës / Став на Гентрит Нухии, член на Левица

 

Drejtësi për të thjeshtit

 

Almir Aliu është fëmija i cili mbeti i vdekur pas një zënke ne spitalin e Kumanovës gati 2 vite më parë. Edhe pasi i akuzuari u denua për vrasje , dy vite më vonë gjykata themelore në Kumanovë vendosi që të hedh çështjen në rigjykim.Vendime të këtilla skandaloze te organeve gjyqësore shfaqin padrejtësitë që iu bëhen njerëzve të thjeshtë.Vlen të theksohet se nuk është vetëm ky rrast  i izoluar i cili shfaq padrejtësitë sistematike që ndodhin kundrejt të thjeshtive dhe të dobtëve. Vlejnë të theksohen edhe raste të tjera siç janë : Monstra, Lagja e trimave, Sopoti etj. Për të ardhur keq është ndarja e trupit gjykues në baza etnike , gjë që nuk është e lejueshme sipas cdo norme të drejtësisë , por megjithatë vlen të theksohet se padrejtësia sistematike ndaj të dobtëve nuk njeh etni apo cfardolloj identiteti ajo mer përpara çdokënd i cili është i varfër , punëtor, fshatar, dhe i pafuqishëm siç janë për shembull e moshuara e cila u dënua për shitje të jashtligjshme të sallatës, dhe i dënuari me 3 vite burg i cili vjodhi 150 qebap,kurse një gazetare e njohur që pranoi se iu shmang taksave miliona denarëshe, u dënua me kusht.

Shërbimet e avokatëve janë tejet të shtrenjta kjo nënkupton se ata shërbejnë vetëm për të pasurit që domethënë nëse ke para do fitosh drejtësinë,nëse ske do shtypesh nga sistemi. Ndërsa të pasurit nuk e kanë problem blerjen e qebapëve në sasi të ndryshme, ata janë në gjendje të paguajnë dënimin për parkim jo të regullt për shembull vetëm që të mos mundohen të gjejnë parking të lirë me arsyetimin : Çfarë janë 50 euro për mua ?!

Nga kjo rrjedh se “Drejtësia” është shëndruar në privilegj por edhe shërbim për elitat, të cilët janë në gjendje ti thejnë ligjet vetem e vetem se mund të paguajnë dhe të nxjerin vetveten nga këto lloj situatash me anë të pushtetit të tyre , kurse është populli ai i cili dëmtohet nga vendosja e këtillë e “drejtësisë”.

 

Правда за обичните

 

Алмир Алиу е детето кое загина по расправија во кумановската болница пред околу две години. Иако сторителот беше обвинет за кривично дело, убиство со умисла, по две години, основниот суд во Куманово одлучи да се разгледа случајот одново . Ваквите скандалозни одлуки на органите на државата ја покажуваат неправдата која им се прави на обичните луѓе. Вреди да се напомене дека не станува збор само за овој настан, туку дека има и други изолирани настани кои ни говорат за системските неправди кои им се прават на обичните и луѓето без заштита. Треба да се напоменат и случаите како што се: Монструм, Диво Насеље, Сопотско и др. Жално е тоа што судството во оваа држава е поделено врз етничка основа, нешто што не е дозволено според ниту еден правен пропис.. Важно е да се напомене дека системската неправда врз обичните и незаштитените луѓе не познава етничка припадност или пак било каков друг идентитет. Системската неправда се однесува кон секој кој е сиромашен, работник, земјоделец или незаштитен, како што се: бабата која продаваше билки, човекот кој поради кражба на 150 ќебапи се осуди на три години затвор, на друга страна една позната новинарка која призна дека затајувала милиони денари данок,доби условна казна.

Адвокатските услуги се многу скапи и оттука тие им служат само  на богатите, што значи, ако имаш пари, ќе добиеш и правда, ако немаш, ќе бидеш згазен од системот. На елитите не им претставува проблем купувањето на ќебапи. Тие се спремни да плата казна за пакрирање на несоодветно место, само за да не се изморат барајќи паркинг. Една позната анегдота со еден локален новопечен богаташ вели „Што се 50 евра за мене?!“, е оправдувањето кое таквите луѓе го имаат кога се казнуваат за неправилно паркирање.

Од ова произлегува, дека судството станало привилигија, а и услуга само на елитите, кои дури намерно ги прекршуваат законите бидејќи имаат пари за да се извлечат, а обичните граѓани се оние кои ја претрпуваат штетата од вака поставеното судство.