„Нема да се врати довербата во УБК“ – Став на Магдалена Ламбовска, истражувач за безбедносни прашања.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Ставовите изразени во оваа колумна не нужно се совпаѓаат со ставовите на редакцијата.


МВР со месеци активно работи на нов закон за следење на комуникации кој треба да ја врати довербата во УБК. Со еден куп консултации, експерти, се. За на крај да вметне член (34 од предлогот) дека уствари мерките кои ги користи УБК (“жолти комбиња”, разни софтвери за директно пресретнување комуникации итн.) ќе се регулираат со посебен закон. Значи овој не важи за нив и контролата и надзорот (се уште) не важат за нив.
*hint: Нема да се врати довербата во УБК.