„Масакрот во Кореја“, Пабло Пикасо (1951)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Оваа експресионистичка слика на Пикасо е критика на Американската воена интевенција во Кореја. Го отсликува масакрот во Синчон (ДНРК) во 1950 година. Во масакрот, извршен од страна на војската на САД, се убиени најмалку 30 000 цивили – четвртина од локалното население.